Krakel- efekat ispucalosti

 

Krakel:

Kao što sam Vam obećala u postu Salvet tehnika- za početnike, u ovom ću Vam objasniti kako da postignete efekat ispucalosti i starinskog antičkog izgleda. To je dekupaž tehnika kojom se na predmetima prave pukotine, kojima se stvara efekat starine. Radi se u kombinaciji sa dve akrilne boje i to sa dva različita kontrasta (tamno – svetlo), što su jači kontrasti jači je efekat ispucalosti. Krakel se u ovom slučaju nanosi IZMEĐU 2 boje, puca gornja boja koja se nanosi na krakel a u pukotinama se vidi donja akrilna boja koja je naneta pre.

 

krakel
Marabu Cracklee lak 1 Komponentni

Potreban materijal:

  • Krakel lak
  • Dve akrilne boje

Kao što vidite na slici, ja koristim Marabu krakel 1 komponentni, postoji i Marabu dvokomponentni krakel Fineline 2, ali za sada ćemo o ovom 1komponentnom. Vrlo je jednostavno. Naravno odaberemo predmet koji želimo da dekorišemo. Ja sam odabrala najobičniju kutiju od kafe.

krakel

Postupak izrade:

Obojite predmet bojom koju ste odabrali. Ostavite da se osuši, ako želite proces možete da ubrzate fenom za kosu. Nakon sušenja ravnomerno nanesite Marabu Cracklee lak 1 Komponentni. Ostaviti da se osuši, proces možete ubrzati fenom. Kada se dobro osušio krakel nanosimo drugu boju koja je kontrast prvoj. Ovde je jako bitno prilikom nanošenja druge boje da se proces ne ponavlja. Znači boju nanosimo u jednom potezu. Proces pucanja druge boje odmah je vidljiv, a u pukotinama se vidi prva naneta boja. Ostavite predmet da se osuši. Nakon ovoga možete raditi salvet tehniku, postupak možete videti u mom predhodnom postu Salvet tehnika- za početnike, s’tim što ovde ne bojimo predmet, nego odmah krećemo sa lepljenjem salveta uz pomoć lepka i naravno obavezno na kraju prelakirati prdmet. Ako ne želite da odradite preko salvet tehniku, nego želite da ostavite samo ispucali izgled, obavezno prelakirajte predmet. Nemojte to zaboravljati. I evo kako je ispala moja kutija od kafe….

krakel tehnika

 

 

You Might Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.